Så sparar du el i din bostad

Här kommer sju enkla tips

Minska elförbrukningen hemma

Det finns många saker du kan göra för att minska elförbrukningen i din bostad – på så sätt gör du både plånboken och klimatet en tjänst. Här har vi samlat sju enkla tips. 

1. Släck lampan 

Dagens moderna lampor drar ingen extra el när du tänder eller släcker. Släck därför lampan när du lämnar ett rum.

2. Byt till lågenergi- eller LED-lampor

Lågenergi- och LED-lampor drar 80 procent mindre el och håller tio gånger längre än en vanlig glödlampa. Det är Watt som anger hur mycket el lampan drar. En LED-lampa kan dra 7 Watt och en äldre glödlampa 40 Watt till exempel.

3. Skippa torkskåpet

Torktumlare och torkskåp är riktiga energibovar. I ett flerbostadshus står tvättstugan för cirka 15 procent av hela husets energianvändning. Mest energi går åt till att torka tvätten - cirka 70 procent av hela tvättstugans energianvändning. Ett enda gammalt torkskåp kan på ett år dra lika mycket energi som en normalstor villa.

4. Stäng av standby-läget

Genom att använda grenuttag med strömbrytare kan du enkelt slå av standby-läget på tv:n och andra apparater i vardagsrummet. Den dolda energitjuven standby står för 2 % av hela landets årliga elförbrukning.

5. Ställ in rätt temperatur på kyl och frys

Ställ in rätt temperatur på din kyl och frys. Bäst för både maten och en lägre energianvänding är + 4 i kylen och - 18 i frysen. 

6. Sänk temperaturen när du tvättar

Genom att tvätta i 30 eller 40 grader i stället för 60 grader halverar du energiförbrukningen. Skonsamt för både kläder och miljön. 

7. Koka vatten snabbt

Det som går snabbast är det som drar minst el. Vattenkokare brukar vara en hit. Att använda lock på kastrullen är också bra!

8. Diska i maskin

Diskmaskinen drar mindre el och vatten än om du handdiskar. Vänta tills den är full innan du sätter på den.

ikano-bostad-tryggt-kop-flytta-hem-1920x1080.jpg

Energieffektiva bostäder

På Ikano Bostad arbetar vi alltid med energieffektivisering.  Energiförbrukningen i alla våra byggprojekt ska ligga minst 10 procent lägre än kraven för nybyggda hus. Bra både för klimatet och för dig.

vuxen man sitter i soffa och läser

Våra bostäder

Vill du veta mer om våra lägenheter och radhus? Följ med på en rundvandring i allt från en kvadratsmart etta till en ljus och rymlig fyra.

Mer om våra bostäder