Så sparar du energi i din bostad

Här kommer åtta enkla tips

Minska energianvändningen hemma 

Det finns många saker du kan göra för att minska energianvändningen i din bostad. Bra för både plånboken och klimatet! Här har vi samlat åtta enkla tips.

1. Släck lampan 🛋️

Dagens lampor drar ingen extra el när du tänder eller släcker. Släck därför lampan när du lämnar ett rum.

2. Byt till lågenergi- eller LED-lampor 💡

Lågenergi- och LED-lampor drar 80 procent mindre el och håller tio gånger längre än en vanlig glödlampa. Det är Watt som anger hur mycket el lampan drar. En LED-lampa kan dra 7 Watt och en äldre glödlampa 40 Watt till exempel.

3. Skippa torkskåpet  👖

Torktumlare och torkskåp är riktiga energibovar. I ett flerbostadshus står tvättstugan för en stor del av husets energianvändning. Mest energi går åt till att torka tvätten. Ett enda gammalt torkskåp kan på ett år dra lika mycket energi som en normalstor villa.

4. Stäng av standby-läget 📺

Genom att använda grenuttag med strömbrytare kan du enkelt slå av standby-läget på tv:n och andra apparater i vardagsrummet. Den dolda energitjuven standby står för 2 % av hela landets årliga elförbrukning.

5. Ställ in rätt temperatur på kyl och frys 🌡️

Ställ in rätt temperatur på din kyl och frys. Bäst för både maten och en lägre energianvänding är + 4 i kylen och - 18 i frysen. 

6. Sänk temperaturen när du tvättar 👇

Genom att tvätta i 30 eller 40 grader i stället för 60 grader halverar du energiförbrukningen. Skonsamt för både kläder och miljön. 

7. Koka vatten snabbt 💧

Det som går snabbast är det som drar minst el. Vattenkokare brukar vara en hit. Att använda lock på kastrullen är också bra!

8. Diska i maskin 🥛

Diskmaskinen drar mindre el och vatten än om du handdiskar. Glöm inte att använda Eco-programmet, och vänta tills maskinen är full innan du sätter på den.

ikano-bostad-tryggt-kop-flytta-hem-1920x1080.jpg

Energieffektiva bostäder

På Ikano Bostad arbetar vi alltid med energieffektivisering.  Energiförbrukningen i alla våra byggprojekt ska ligga minst 10 procent lägre än kraven för nybyggda hus. Bra både för klimatet och för dig.

vuxen man sitter i soffa och läser

Våra bostäder

Vill du veta mer om våra lägenheter och radhus? Följ med på en rundvandring i allt från en kvadratsmart etta till en ljus och rymlig fyra.