Tryggt köp

Här hittar du allt du behöver veta om ditt bostadsköp. Som att vi finns vid din sida från första visning till beslut, från första spadtag till inflyttning. Tryggt att veta, eller hur?

En flicka pussar på en liten hund som lugger i en soffa

Anmäl intresse

Det första steget mot din nya bostad är att hitta den. När du gjort det kan du göra en enkel intresseanmälan.

Mer om intresseanmälan
En kvinna sitter i en soffa och läser en tidning läser en tidning

Köp tryggt

Det andra steget är då du faktiskt köper din nya bostad. Från förhands- till upplåtelsesavtal till att göra dina egna inredningsval.

Mer om tryggt köp

Flytta hem

Det sista steget är det innanför din nya bostad. Men vi finns fortfarande vid din sida. Efter två år hälsar vi på och ser till att allt fungerar som det ska. 

Mer om att flytta hemAnmäl intresse

Mycket är nytt när du ska köpa en nybyggd bostad och för oss är det viktigt att det känns tryggt och enkelt för dig. Men för att kunna berätta hur köpresan går till måste vi ju börja någonstans. Och det gör vi med en enkel intresseanmälan.

Gör en intresseanmälan

Du gör en intresseanmälan på bostädernas egna projektsidor. Genom att göra det kan du enkelt hålla dig uppdaterad om vad som händer i projektet. Du kan göra en eller flera intresseanmälningar och du får en bekräftelse via mejl med mer information. Projektsidorna hittar du under Köpa bostad.

Alltid fast pris

Något som kan vara skönt att veta redan från början är att du alltid köper våra bostäder till ett fast pris. På så vis slipper du tänka på en krånglig budgivning och kan helt fokusera på att hitta ditt drömhem.

Säljstart och visning

Vilket datum försäljningen drar igång informerar vi om i god tid om du gjort en intresseanmälan. I samband med säljstarten välkomnas du på visning av både lägenheter och området.

På vilket sätt visningen ska gå till är upp till dig. Du kanske vill komma på en helt privat visning? En öppen visning? Eller varför inte på distans via ett videosamtal? Visningen sker på dina villkor, så att du känner dig trygg.

Gör en köpanmälan

När säljstarten drar igång har du som gjort en intresseanmälan 11 dagar på dig att göra en köpanmälan. När tiden för köpanmälan är över kontaktar mäklaren alla som lämnat köpanmälningar i turordning.

Bra att veta är att du kan göra flera anmälningar och att de inte är bindande. Hittar du en bostad som passar dig även efter säljstarten går det såklart fortfarande bra att göra en intresseanmälan. När du gjort det kontaktar mäklaren dig.

Erbjudande om bostad

När perioden för köpanmälan är över kontaktar mäklaren alla som anmält intresse i turordning. Den som har längst kötid får erbjudande om att köpa sitt förstahandsval. Det lönar sig att vara ute i god tid!

Teckna ett bokningsavtal

När du har valt en bostad tecknar du ett bokningsavtal och betalar en bokningsavgift på 20 000 kr. Detta innebär att bostaden nu är reserverad just för dig!

Mot en administrationsavgift på 7 000 kr kan bokningsavgiften dock betalas tillbaka om du skulle ångra dig. Då kan vi sälja bostaden till en annan köpare istället.Köp tryggt

Vi finns vid din sida när du köper din bostadsrätt. Du får en personlig kontaktperson som kan svara på alla dina frågor och funderingar. Dessutom får du löpande information av oss via mejl så att du kan känna dig trygg med att du inte missar något viktigt. Men låt oss gå igenom lite om vad som händer under den här perioden.

Dags för förhandsavtal

Nästa steg i resan mot ditt nya hem är ett förhandsavtal. Det tecknar du när din nya bostadsrättsförening har satt ihop en kostnadskalkyl och fått tillstånd att ta emot förskottsbetalning. Samtidigt betalar du in ett förskott på 50 000 kr till bostadsrättsföreningen, med avdrag för de 20 000 kr som du tidigare har betalat i bokningsavgift.

Innan du tecknar förhandsavtal behöver du ett lånelöfte från din bank. Banken gör då en personlig prövning och hjälper dig med en boendekostnadskalkyl så att du får överblick på dina boendekostnader.

När du väl tecknat avtalet är bostaden din!

Bo i en trygg bostadsrättsförening

När du köper en bostadsrätt av oss startar vi bostadsrättsföreningen och följer den under det första året. Banken som finansierar bostadsrättsföreningens lån känner väl till föreningens ekonomi.

Bostadsrättsföreningens kostnadskalkyl och ekonomiska plan granskas av två godkända intygsgivare från Boverket. Bostadsrättsföreningen ansvarar för att teckna avtal för den ekonomiska och tekniska förvaltningen.

Gör dina inredningsval

För att sätta personliga prägel finns det en del personliga inredningsval du kan göra i din nya bostad. Vissa är kostnadsfria och för andra tillkommer en kostnad. Vi skickar dig en inredningskatalog och samtidigt bjuder vi in till ett inredningsmöte för att prata mer om dina olika val.

Teckna ett upplåtelseavtal

Ungefär 2-3 månader innan du ska flytta in är det dags att teckna upplåtelseavtalet. Du gör det så snart bostadsrättsföreningens ekonomiska plan har registrerats hos Bolagsverket och föreningen fått tillstånd att upplåta bostadsrätt.

I samband med det betalar du också en dellikvid på tio procent av den totala insatsen. Med avdrag av de 50 000 kr du redan betalat.


vardagsrum i lägenhet
Flytta hem

Det är nu det är dags att flytta in i din nybyggda bostad! Men vi finns här för att se till att det fortfarande känns lika tryggt och enkelt. Det gäller allt från föreningens ekonomi, besiktningar till att du får en helt gratis snickartimme. Kanske har du en jobbig hylla du vill slippa sätta upp?

Dags att flytta in

På själva tillträdesdagen ska hela insatsen av lägenheten vara betald. Innan du får nycklarna i handen måste du visa ett kvitto på att du har betalat. Men sen är det dags att äntligen flytta hem!

Något som är tryggt att veta är du har ett tillträdesskydd. Om du inte kan flytta in på din utsatta tillträdesdag kan du efter en särskild prövning få skjuta upp din inflyttning med upp till tre månader.

Vi håller ekonomin stabil

Skulle det finnas någon osåld lägenhet kvar efter tillträde köps den av oss på Ikano Bostad. På det sättet drabbas inte din bostadsrättsförening av minskade intäkter från insatser och årsavgifter

En slutbesiktning

Innan du kan flytta in görs en slutbesiktning av din nya bostad. Vid besiktningen närvarar en oberoende besiktningsman, en representant från föreningens styrelse och en representant från Ikano Bostad. Eventuella brister noteras och åtgärdas så snart som möjligt.

Glöm inte din snickartimme

Hos oss får du alltid en snickartimme när du flyttat in i din nya bostad. Då kommer en av våra trevliga snickare och löser det där som kan vara krångligt att fixa själv. Allt från TV-fästen i väggen och lampkrokar i taket till spegeln i hallen. Helt utan kostnad.

Tvåårsbesiktning

Efter två år görs en 2-årsbesiktning av din lägenhet. Då kontrolleras om några garantifel har uppkommit sedan slutbesiktningen. Eventuella fel åtgärdas så snart som möjligt av Ikano Bostad.

En person sitter i en soffa

Bra att tänka på vid bostadsköp

Vi vet att det är mycket att tänka på vid bostadsköp. Här har vi samlat allt som kan vara bra att tänka på innan du köper en bostad.

Här kan du läsa mer