Ordlista för nyproduktion

12 ord att känna till när du ska köpa din bostad

Oavsett om du är mitt uppe i bostadsresan eller bara tittar runt lite, så möter du kanske några ord och begrepp som inte alltid känns helt självklara. Här försöker vi reda ut några av dem.

1. Bostadsrätt

Låt oss börja redan här! När du köper en bostadsrätt betyder det att du äger själva rätten att bo där. Men det är bostadsrättsföreningen som äger huset – därför måste du också bli medlem i bostadsrättsföreningen för att få köpa bostadsrätten. Å andra sidan består bostadsrättsföreningen av dig och dina grannar, så det är hur tryggt som helst.

Läs mer om att bo i en bostadsrätt här

2. Säljstart

En säljstart är såklart vad det låter som – att försäljningen drar igång. Men vad innebär det rent konkret? Jo, på projektsidan har du då möjlighet att anmäla ditt intresse på den bostad du vill köpa. Därefter kontaktar mäklaren alla som lämnat sitt intresse i turordning.

3. Bokningsavtal

Du har hittat en bostad som passar dig, du är nöjd, du tecknar ett bokningsavtal! Mot en bokningsavgift ser du nu till att bostaden reserveras just för dig. Avtalet är dock inte bindande, och du kan mot en administrationsavgift ångra dig om du inte vill gå vidare. Då kan vi sälja bostaden till en annan köpare.

4. Kontantinsats

Kontantinsats och handpenning är två begrepp som ofta blandas ihop, men låt oss reda ut det här och nu. Kontantinsatsen är de femton procent av bostadens pris som du stoppar in själv, och som banken i regel kräver för att du ska kunna ta ett bolån. Men vad är då handpenning?

5. Handpenning

Handpenningen ligger vanligtvis på tio procent och fungerar som en förskottsbetalning av bostaden till den som säljer. Handpenningen är en del av din kontantinsats som du senare betalar när du tecknar ditt upplåtelseavtal. Men mer om det längre ner.

6. Förhandsavtal

Ett förhandsavtal tecknar du när bostadsrättsföreningen satt upp en kostnadskalkyl och fått tillstånd att ta emot förskottsbetalningar. I samband med förhandsavtalet görs en kreditprövning på dig och du behöver visa upp ett aktuellt lånelöfte från banken. I samma veva ansöker du också om att bli medlem i bostadsrättsföreningen.

7. Inredningsval

Våra bostäder har alltid vita väggar och golv i ekparkett, men hur kök och badrum ser ut kan du själv vara med och påverka i ett tidigt skede. Men bara om du vill, såklart. 

Läs mer om våra inredningsval här.

8. Tilläggsförsäkring

Tilläggsförsäkring ingår alltid hos oss och behövs som ett komplement till din hemförsäkring. Men vad gäller den? Jo, den gäller egendom som tillhör bostadsrättsföreningen men som du är underhållsskyldig för. Det kan gälla rördragning i badrummet, eller kanske läckage från tvättmaskinen som råkar skadar den gemensamma egendomen.

9. Upplåtelseavtal

Upplåtelseavtal är ett avtal du tecknar så fort den ekonomiska planen för din bostadsrättsförening har registrerats hos Bolagsverket, och i sin tur fått beviljat tillstånd att upplåta bostaden. Detta sker vanligtvis cirka 2–3 månader innan du flyttar in. Vid det här tillfället betalar du också en handpenning.

10. Slutbesiktning

Innan du flyttar in och slår dig ner, så utförs en slutbesiktning av bostaden. Tre personer närvarar – en oberoende besiktningsman, och varsin representant från föreningsstyrelsen och från byggherren själv. Såklart kan du själv vara med för att framföra dina synpunkter och kanske kontrollera de tillval du gjort.

11. Tillträde

När du kan flytta in i din bostad kallas det också för att du tillträder den. I samband med tillträdet så ska resterande del av lägenheten vara betald. Innan du får nycklarna i handen måste du visa ett kvitto på att du har betalat. Men sen är det dags att äntligen flytta hem!

12. Tvåårsbesiktning

Efter två år görs en ny besiktning av din bostad – tryggt va? Skulle det ha uppstått några som helst garantifel sedan slutbesiktningen så kontrolleras det då.

 

manniskor som ritar i lagenhet

Ett tryggt bostadsköp

För oss är det viktigt att det känns så tryggt som möjligt för dig. Därför ingår det alltid ett trygghetspaket med både skydd och garantier när du köper en bostad av oss.

En fåtölj och flyttlådor står utanför ett bostadshus

Bostadsrätter till salu

Var vill du bo? Här kan du söka bland alla våra projekt. Hitta ditt drömhem och anmäl ditt intresse.