Bättre Plats

Det är inte bara urbaniseringstrenden som ställer nya krav på våra bostäder. Idag lever och umgås vi på helt andra sätt och villkor än tidigare. Kärnfamiljen ersätts allt oftare av alternativa levnadssätt, där det sociala livet kan variera väldigt mycket från vecka till vecka.

Kan vi öka människors livskvalitet med bostäder som utgår från flexibelt umgänge?

FlexFörvaring


FlexFörvaring är en del av lösningen i våra lägenheter i Gustavsberg och säljs inte separat.

FlexRum

FlexRum är en del av lösningen i våra lägenheter i Gustavsberg och säljs inte separat.

FlexLjus


FlexLjus är en del av lösningen i våra lägenheter i Gustavsberg och säljs inte separat.

FlexEl


FlexEl är en del av lösningen i våra lägenheter i Gustavsberg och säljs inte separat.

 Nya sätt att leva

När den traditionella kärnfamiljen förlorar sin dominans skapas nya behov i våra hem. Många bor till exempel tillsammans med sina barn ena veckan, för att i nästa leva ensamma med helt andra rutiner. För att kunna möta människors behov behöver vi bygga smartare och mer flexibelt.

 Den nya familjen*

 • 25 % av alla barn i Sverige har särboende föräldrar
 • 35 % av dessa barn bor växelvis hos sina båda föräldrar

*Statistik från Statistiska Centralbyrån

 Flexa till det

I Brf Dekorera kommer det finnas vissa speciella lägenheter som är utrustade med våra innovativa, flexibla lösningar.

Läs mer om Brf Dekorera här

FlexFörvaring

 • Om lösningen

  Många drömmer om att ha en egen walk-in-closet. Att avvara plats för det är dock svårt för de allra flesta. Målet med vår flexibla garderobslösning är att drömmen ska bli sann för fler.

  Den här förvaringslösningen kan enkelt anpassas efter behov, situation och humör. En av garderobens två huvuddelar är flyttbar. När du drar ut den skapar du en alldeles egen walk-in-closet. När du stänger den frigör du yta på utsidan som kan användas till annat. Funktionell vardagslyx, helt enkelt.

  • Garderober från IKEA fastmonterade på ena väggen
  • Rörlig vägg med förvaring
  • Väggen är motorstyrd och flyttas med en enkel knapptryckning
  • En "saxlösning" håller ihop den fasta delen med den flexibla väggen
  • Fyra stycken ledspotar tänds när man öppnar lösningen
  • Möjligt att montera och ansluta tv på den rörliga väggen
 • Kunden tycker till

   

  Wow, som i Sex and the City!
  Janeth, 35
  Jag älskar den. Den rymmer jättemycket saker och när man stänger den så tar den inte så mycket yta.
  Nohaila

FlexRum

 • Om lösningen

  Sängen och sovplatsen tillhör hemmets privata sfär. Men för människor som bor i en etta eller sover i vardagsrummet blir det svårt att skilja på privata och sociala ytor. Detta kan lätt göra både värd och gäster obekväma.

  Med vårt sängskåp/flexibla sovrum vill vi kringgå den här problematiken och skapa en avskild och privat sovplats. När du vaknat är det bara att fälla upp sängen och skjuta undan den flexibla väggen och vips så har du en stor social yta i vardagsrummet. Lösningen visade sig vara populär hos många, men extra uppskattad bland föräldrar som bor växelvis med och utan barn.

  • Sängskåp med plats för resårbotten 90x200 cm
  • Förvaringssystem från IKEA med dörrar ovanför sängskåpet
  • Rörlig vägg med förvaring
  • Väggen är motorstyrd och flyttas med en enkel knapptryckning
  • En "saxlösning" håller ihop den fasta delen med den flexibla väggen
  • Fyra stycken ledspotar tänds när man öppnar lösningen
  • Möjligt att montera och ansluta tv på den rörliga väggen
 • Kunden tycker till

   

  De nya sociala ytorna som den flyttbara väggen skapade gjorde att jag började umgås mer med mina söner.
  Robin, 43
  Jag har packat ihop min säng varje dag. Det är det som är det fina; när jag har sovit färdigt blir det ett vardagsrum och inget annat. På så sätt blir det lättare att umgås eftersom mina gäster känner sig mer bekväma.
  Melanie, 34

FlexLjus

 • Om lösningen

  Du står i hallen och ska precis gå ut när du inser att du glömt att släcka lamporna. Känner du igen dig? Det gör nog de flesta, tror vi i alla fall. Därför började vi fundera på vad som skulle kunna underlätta i de här situationerna.

  Lösningen blev en lite annorlunda strömbrytare i hallen. Den ser ut som vilken strömbrytare som helst, men är kopplad till alla taklampor i hela bostaden. Som i ett hotellrum alltså. Precis som med allt vi gör i BoLabb hoppas vi att strömbrytaren ska underlätta för människor och göra vardagen lite enklare.

  Vägen fram till den här lösningen var långtifrån spikrak. Ett flertal andra lösningar testades och valdes bort under processen. En av sakerna vi provade var en strömbrytare som stängde av all el i bostaden. Detta gjorde att de boende av misstag stängde av även diskmaskinen och digitala klockor när de lämnade hemmet. Något som skapade irritation och försvårade vardagen istället för att förenkla den.

  Just det här tycker vi är ett bra exempel på styrkan med vårt sätt att arbeta. Vi nöjer oss inte med att en produkt känns användbar på pappret – vi vill på riktigt kunna testa hur den påverkar människors vardag. Med vårt Living Lab har vi kunnat göra just detta och tack var det har vi kunnat prova oss fram till den bästa lösningen för våra kunder.

 • Kunden tycker till

   

  Jag hade gärna haft detta i hallen. Det är så enkelt att släcka allt när man går på en knapp.
  Malin, 28

FlexEl

 • Om lösningen

  Hur många gånger har du tänkt att du borde ha fler eluttag i hemmet, eller att de du redan har borde sitta på andra platser? När vi besöker våra kunder i deras hem ser vi ofta att det "trådlösa samhället" är allt annat än trådlöst – behovet av att ladda våra telefoner, datorer och läsplattor blir allt större. Med FlexEl har man tillgång till el varsomhelst i lägenheten, förutom i badrum och eventuell klädkammare. Tack vare det kan de boende enkelt möblera sina hem precis hur de vill.

  Listen med flexibla eluttag ersätter den vanliga golvlisten i lägenheten och gör att du enkelt kan flytta dina eluttag hur och när du vill. 

  • Listen är 120 mm hög
  • Eluttagen flyttas enkelt genom att trycka på en liten knapp och sedan vrida på uttaget
  • Uttag som inte använd kan lätt plockas bort eller flyttas till ett annat ställe
 • Kunden tycker till

   

  Fantastiskt! Att kunna ladda telefonen precis var man vill. Det är löjligt!
  Glenn, 28
  Det är barnsäkert också för du behöver inta ha några kontakter som du inte använder som någon kan stoppa fingrarna i.
  Malin, 28

Living Lab

För att gå till botten med människors behov idag och i framtiden skapade vi under 2014 ett "Living Lab" tillsammans med IKEA – en testlägenhet i Malmö, specialutrustad med ett antal flexibla lösningar. Vi lät åtta familjer prova på att bo i lägenheten under två veckor och testa de olika lösningarna. Under testperioden genomförde vi löpande intervjuer med de boende för att få en ännu tydligare bild av människors behov och önskemål kring bostaden.

Visste du...

...att metoden vi använt vid undersökningen har vunnit en internationell designtävling (Core77) i kategorin Research & Strategy? Kul att även andra gillar vårt sätt att arbeta på.

Vi har lärt oss att framtidens lägenheter måste ha ytor som är
återanvändbara och kan användas till flera olika aktiviteter."


Lotta Sjödin, utvecklingsledare på Ikano Bostad

 

Vi vill förenkla en hållbar vardag

När vi ställer om till en mer hållbar framtid är det viktigt att inte krångla till det. Med hjälp av enkla medel vill vi bygga hållbart och skapa möjligheter för ett bättre liv.

Läs mer här