Att köpa nyproduktion – steg för steg

Hela vägen till din nya bostad

Hur går det till att köpa en nyproducerad bostad? Det skiljer sig en del från att köpa en befintlig bostad, därför har vi listat det viktigaste att ha koll på. Så att du hittar svaren du söker oavsett var du befinner dig på resan.

1. Gör en intresseanmälan

Du anmäler ditt intresse på bostädernas egna projektsidor. När du gjort det håller vi dig uppdaterad om vad som händer i projektet. Du kan göra en eller flera intresseanmälningar och du får en bekräftelse via mejl.

par i soffa i nyproducerad lagenhet

2. Säljstart

Säljstarten innebär att vi lägger ut projektets bostäder till försäljning. Då hittar du mer information om priser, planlösningar och allt annat som är bra att veta om de bostäder du är intresserad av.

Vilket datum säljstarten börjar informerar vi om i god tid om du tidigare anmält intresse.

3. Hitta ditt nya hem

Vid säljstarten lämnar du intresseanmälan på de bostäder som släppts till försäljning på projektsidan. Mäklaren kontaktar sedan alla i turodning baserat på när de lämnat sin anmälan – nästa steg att är att teckna ett bokningsavtal.

Bra att veta är att du kan lämna en intresseanmälan på flera bostäder och att de inte är bindande. Hittar du en bostad som passar dig även efter säljstarten går det såklart fortfarande bra att anmäla ditt intresse. När du gjort det kontaktar mäklaren dig.

4. Bokningsavtal

När du bestämt dig för vilken bostad du vill köpa tecknar du ett bokningsavtal och betalar en bokningsavgift på 20 000 kronor. Det innebär att bostaden är reserverad just för dig.

Om du skulle ångra dig betalas bokningsavgiften tillbaka mot en administrationsavgift på 7 000 kronor.

5. Förhandsavtal

Ett förhandsavtal tecknar du när din nya bostadsrättsförening har satt ihop en kostnadskalkyl och fått tillstånd att ta emot förskottsbetalning. I samband med avtalet betalar du in ett förskott på 50 000 kronor till bostadsrättsföreningen, med avdrag för den bokningsavgift du redan betalat.

Innan du skriver på ditt förhandsavtal behöver du ett lånelöfte från din bank. Banken gör då en personlig prövning och hjälper dig med en boendekostnadskalkyl så att du får överblick på dina boendekostnader. När du tagit del av informationen tecknar du det bindande förhandsavtalet, sedan är bostaden din!

6. Upplåtelseavtal

Ungefär 2–3 månader innan du ska flytta in är det dags att teckna ditt upplåtelseavtal. Du gör det så snart bostadsrättsföreningens ekonomiska plan har registrerats hos Bolagsverket och föreningen fått tillstånd att upplåta bostadsrätt.

I samband med det betalar du också en dellikvid på 10 procent av den totala insatsen, med avdrag av de 50 000 kronor du redan betalat. En dellikvid fungerar som en förskottsbetalning och är detsamma som en handpenning.

7. Slutbetalning och inflyttning

På själva tillträdesdagen ska slutlikviden betalas. Slutlikviden innebär totalpriset av bostaden minus de 10 procent du redan betalat som dellikvid.  Innan du får nycklarna i handen måste du visa ett kvitto på att du har betalat. Men sen är det dags att äntligen flytta hem!

manniskor som ritar i lagenhet

Ett tryggt bostadsköp

För oss är det viktigt att det känns så tryggt som möjligt för dig. Därför ingår det alltid ett trygghetspaket med både skydd och garantier när du köper en bostad av oss.

En fåtölj och flyttlådor står utanför ett bostadshus

Bostadsrätter till salu

Var vill du bo? Här kan du söka bland alla våra projekt. Hitta ditt drömhem och anmäl ditt intresse.

Varför nyproduktion?

Mindre krångel, större trygghet och mer tid över till annat. Så summerar många livet i en nybyggd bostad. Här har vi listat sju anledningar till att köpa nyproduktion.