Tips när du ska köpa bostad

Vanliga frågor som dyker upp inför bostadsköpet.

Vad är bra att tänka på innan du köper bostad?

Innan du börjar gå på visningar är det bra att ta reda på hur mycket du kan köpa för och vilka månadskostnader som du har råd att betala i form av avgift, ränta och amortering. Det kan banken hjälpa dig med när du söker bolånelöfte.

Vad innebär ett bolånelöfte?

  • Ett bolånelöfte eller lånelöfte innebär att den dagen du hittar en bostadsrätt som du vill köpa kommer du att få ett bolån från banken. Hur mycket du får låna beror på hur stor din årsinkomst är.

  • Ett lånelöfte kostar ingenting och är inte bindande, men det är tidsbegränsat och gäller oftast tre månader. Efter det måste du ansöka om ett nytt hos din bank.

  • Du får låna upp till 85 procent av bostadens värde. Resterande 15 procent behöver du betala själv. Det är det som kallas för kontantinsatsen.

  • När du köper en bostad av oss behöver du visa upp ett giltigt lånelöfte när du tecknar förhandsavtalet, vilket sker ungefär 1,5 år innan inflyttning.

 

Vardagsrum med soffa och stora fonster

Snabb ordlista för bostadsköp

Du har säkert koll på begreppen – men här har vi samlat några ord som är bra att känna till inför ditt bostadsköp.

Två personer sitter på balkong

Går det ta hjälp av en närstående vid ett bolån?

Kraven från bankerna är tuffa, men det kan förenklas om det finns någon närstående som har möjlighet att hjälpa dig. Här är tre varianter som är vanligt förekommande, men kom ihåg att uppläggen kan skilja från bank till bank.


Är amortering av bolånet ett måste? 

Sedan 2016 finns det ett amorteringskrav som bestämmer hur mycket du ska amortera när du tar ett bolån. Hur mycket du behöver amortera beror på hur mycket du lånar i förhållande till bostadens värde, samt hur stor inkomst du eller hushållet har.

  • Lånar du mer än 70 procent av bostadens värde amorterar du minst 2 procent per år.
  • Bolån mellan 50-70 procent av bostadens värde amorteras med minst 1 procent per år.

  • Lånar du mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt behöver du amortera ytterligare en procent, alltså sammanlagt 3 procent. 

 

 

Att bo i en bostadsrätt

Vad innebär det att bo i en helt ny bostadsrätt? Här svarar vi på flera vanliga frågor för dig som funderar på att köpa eller har köpt en bostadsrätt.

Läs mer om bostadsrätter
En fåtölj och flyttlådor står utanför ett bostadshus

Bostadsrätter till salu

Var vill du bo? Här kan du söka bland alla våra projekt. Hitta ditt drömhem och anmäl ditt intresse.

Hitta bostadsrätt