Tvätta rätt

Spar på miljön genom att tvätta rätt.

Tvättstugan är en av de värsta miljöbovarna i hemmet. Samtidigt som vi får rena kläder släpper vi ut smutsiga kemikalier i naturen. Och energin som går åt kan vara 20 % av hela hushållets energianvändning. Om du vill förändra det här och börja tvätta miljövänligt har vi några tips.

Tvätta mindre

Börja med att minska tvättberget. De flesta kläder går att använda flera gånger innan de måste tvättas. Ull rengör sig själv och kan hängas ut på luftning för att bli rent.

Giftfria tvättmedel

Jo, det finns faktiskt. Linoljesåpa, ättiksprit och galltvål tvättar lika rent som kemiska tvättmedel. Tvättnötter funkar också. Det är torkade frukter från Indien som går att använda flera gånger. Undvik sköljmedel för det sliter på kläderna och är mer giftigt än tvättmedel.

Ta det kallt

I genomsnitt tvättar vi 200 gånger per år. En 60-graderstvätt kostar cirka 1,50 kronor i elkostnad. Kör du istället tvätten på 40 grader halveras energimängden och därmed också kostnaden.

Häng upp tvätten

Skippa torktumlaren och häng upp tvätten istället. Det finns torkställningar som kan användas inomhus eller på balkongen. Om du måste torktumla så centrifugera tvätten en extra gång först och fyll sen torktumlaren ordentligt (men inte helt). Elkostnaden för att torka tvätt i tumlare är cirka 1,50 kronor per kilo. Våra torktumlare brukar rymma 7 kilo vilket ger en elkostnad på 10,50 kronor/torkning. Om du lufttorkar de 200 tvättarna/år sparar du alltså 2100 kronor/år.

Källor:

https://www.eon.se/privat/for-hemmet/energiradgivning/normalfoerbrukning.html#/bad-och-tvaett

http://www.sverigeskonsumenter.se/stilmedveten/kategorier/fakta/tvatta_ratt/

Vi förenklar för en hållbar livsstil

I våra bostadsrätter ingår alltid tvättmaskin och torktumlare alternativt kombimaskin. Märket vi använder är Siemens och för kombimaskinen är det Cylinda. Tvättmaskinen har energiklass A+++ och torktumlaren har energiklass B. I vissa föreningar finns även en gemensam tvättstuga.