Släcka lampor?

Att släcka eller inte släcka lampan – det är frågan!

 

Ska jag släcka lamporna i mitt hem?

Visste du att lågenergi- och LED-lampor drar 80 procent mindre el och håller tio gånger längre än en glödlampa? Det finns många seglivade myter kring elförbrukningen. Här lyfter vi några myter om datorer i stadbyläge, julbelysning och solpaneler.

Bättre att låta lamporna vara tända

Det är bättre att låta lamporna vara tända när du lämnar ett rum än att släcka dem och sedan tända dem igen när du kommer tillbaka. Med dagens moderna lampor drar det faktiskt ingen extra el när man tänder eller släcker en lampa. Släck därför lampan där du lämnar ett rum.

Det är bättre att låta julbelysningen vara tänd dygnet runt än att använda en timer.

Det beror på vad du har för lampor i din julbelysning. Har du glödljuslampor i julbelysningen lönar det sig alltid att ha en timer som tänder och släcker automatiskt. Har du moderna LED-lampor i din julbelysning drar de väldigt lite el och då är det inte säkert att det lönar sig att använda timer. Timern behöver el för att den ska fungera. Den kan därför öka energianvändningen istället för att minska den. Ett tips är att fråga efter energianvändningen när du köper en timer.

Man sparar pengar och energi genom att sänka inomhustemperaturen på natten.

Uppvärmningen av våra bostäder står för en stor del av vår dagliga energiförbrukning. Om din bostad värms upp av värme som genereras av el kan du spara både pengar och elförbrukning om du sänker inomhustemperaturen om du inte är hemma eller på natten.

Att lämna laddaren i kontakten drar ingen extra ström när batteriet laddat klart.

Ett tips är att känna på din laddare. Är den varm drar den ström, är den sval har den en låg standby förbrukning. Men av säkerhetsskäl är det alltid bäst att dra ut laddaren ur kontakten när den inte använda och att inte ladda telefonen på natten.

Solpaneler fungerar inte när det är molnigt.

Vi har ett bra klimat för solpaneler i Sverige. Solpaneler fungerar även när det är molnigt, men producerar mindre el jämfört med en solig dag.

Att låta tv:n och datorn stå i standbyläge drar nästan ingen ström.

Nyare tv-apparater och datorer har högre krav på hur mycket el de får drar när de står i standbyläge och drar inte lika mycket som äldre apparater som drar betydligt mer. Därför är det bättre att stänga av din tv eller dator helt istället för att lämna dem i standbyläge.