Så skapar du en bivänlig balkong

Utrusta balkongen med blommor och bihotell

Honungsbin bor i samhällen och flyger flera kilometer i jakt på blommor, men det finns även solitära bin som lever ensamma och håller sig nära hemmet. De solitära bina är mycket viktiga för pollineringen av våra frukter och bär och du kan hjälpa dem genom att plantera blommor och bygga vildbihotell.

Blommor som bina gillar

Även en liten yta som balkongen kan ha stor betydelse för att fjärilar, bin, humlor och andra insekter ska hitta föda. Du kan hjälpa till genom att plantera växter som uppskattas av insekterna och ger mycket nektar. Tips på blommor och kryddor att ha på balkongen är till exempel vårkrus, scilla, klöver, kärleksört, ljung, lavendel, salvia, tagetes, oregano, mynta, timjan  och rosmarin.

Fjärilar och bin behöver dricka också så ställ ut ett fat med vatten och gärna några stenar i - så blir det lättare för dem att dricka utan att trilla i.

Bygg ett enkelt bihotell

Det är svårt för vilda bin att hitta ett bra boende, men du kan hjälpa till. Borra hål i en träbit och häng upp i soligt läge. Hålen ska vara 5-6 centimeter djupa och inte gå igenom träbiten helt. Se till att hålen har olika storlek för att passa olika slags bin.

Blommor för hela säsongen

Låt balkongen blomma hela säsongen. Tidig vår och sen höst är det färre blommor ute i naturen och då kan din balkong bli en välkommen godisbutik för hungriga bin och humlor. Frosttåliga vårblommor är penséer, tusensköna och pärlhyacinter. Och planterar du några lågväxande luktärter i en större kruka har du blommor till långt in på hösten - förutsatt att du plockar ordentligt med blommor. Luktärter slutar nämligen att blomma när de går i frö.

Vi gillar bin

Många av våra projekt har sedumtak och gemensamma odlingslådor på gården. Sedumtaken lockar till sig bin och humlor och suger upp och fördröjer dagvatten.

vuxen man sitter i soffa och läser

Våra bostäder

Vill du veta mer om våra lägenheter och radhus? Följ med på en rundvandring i allt från en kvadratsmart etta till en ljus och rymlig fyra.

En fåtölj och flyttlådor står utanför ett bostadshus

Bostadsrätter till salu

Var vill du bo? Här kan du söka bland alla våra projekt. Hitta ditt drömhem och anmäl ditt intresse.