Säkerheten först

Så här i vintertid lyser vi upp mörkret med levande ljus och ljusslingor, adventsljusstakar och adventsstjärnor. Men den här tiden på året medför också en del brandrisker. Nästan hälften av alla bostadsbränder som orsakas av levande ljus sker i just december. Här i bostadsbloggen tipsar vi om vad du ska tänka på i vinter för en säker och mysig jul.

Kontrollera så att din brandvarnare fungerar

Lagen kräver att du måste ha minst en brandvarnare i hemmet. Men det bästa är att ha en i varje sovrum och en i hallen. Glöm inte att testa så att dina brandvarnare fungerar genom att trycka på testknappen minst 1 gång i månaden. Även brandfilt och brandsläckare är bra att ha hemma.

Se över alla sladdar

Gå igenom alla sladdar när du plockar fram din ljusslinga och ditt advents- och julpynt. Även trasiga sladdar kan orsaka bränder. Är sladden till din ljusslinga trasig? Byt ut sladden eller lämna den till el-återvinning.

Lämna aldrig levade ljus utan uppsikt

Blås alltid ut levande ljus om du inte är i rummet. Tänkt på att bara använda ljusstakar i material som inte kan börja brinna och ställ aldrig många värmeljus tätt tillsammans. Dekorera inte heller dina ljusstakar med material som kan börja brinna. 

Håll koll på elektriska apparater

Lämna aldrig spisen oövervakad när du lagar mat och ha alltid ett grytlock nära till hands. Ha heller inget brännbart runt spisen.

Ladda inte datorn eller mobilen i sängen eller i soffan utan på ett hårt underlag.

Om olycka är framme

Vid fara för liv eller egendom ring alltid till brandkåren på 112.