Kultur i Gustavsberg

Konstkakel i kulturhistoriskt bostadsområde.

Gustavsberg är en unik stadsdel i Värmdö kommun med anor från 1600-talet. När vi byggde nya kvadratsmarta hem, precis vid hamnen i de gamla porslinskvarteren, ville vi göra något extra. Därför har flera av våra hus trappuppgångar som dekorerats med konstkakel. 

Motivet i Brf Glaseras entréer är mönstret Berså av Stig Lindberg. Från början fanns mönstret på en servis, som under flera år tillverkades i Gustavsbergs porslinsfabrik. Bibbi Evermark, VD och designer på Everstyle som tillverkat konstkaklet tycker att det är väldigt roligt att det klassiska mönstret har fått en ny plats.

- Ursprungligen är mönstret designat för vardagsporslin på 1960-talet och det känns väldigt roligt att det idag finns ett intresse inom bygg och bostadsbranschen att använda mönstret igen, säger hon. Berså är ett tidlöst mönster och en del av vårt svenska kulturarv.

Samarbetet med Ikano Bostad började med att Everstyle gjorde en inflyttningspresent till de nya bostadsägarna i det första huset som byggdes. De nya grannarna målade en bild tillsammans som sedan användes för att designa grytunderlägg. Presenterna blev mycket uppskattade och det var också ett sätt för de nyblivna grannarna att lära känna varandra.

Idag finns det två varianter av Berså i Ikano Bostads portar. Både det klassiska gröna mönstret men även en grå variant.

- Vi har även ett annat på gång som vi ska producera för Ikano Bostad, nämligen Melodi. Även det är ett Stig Lindberg-mönster, säger Bibbi Evermark.