De köpte lägenhet i Stockholm

Bästa kompisarna som blev grannar

 
Att vara ung och på jakt efter sin första bostad är inte alltid så lätt. För 25-åriga Linda från Huddinge blev lösningen att köpa en nyproducerad lägenhet strax utanför Stockholm. Att bästa kompisen Kajsa bor i huset tvärs över innergården är ett stort plus i kanten.
– Det känns helt fantastiskt att ha min bästa kompis som granne, säger Linda.
 
 
Himlen är klarblå och solen lyser över innergården där det finns gott om bänkar att sitta på. Husfasaderna är moderna, balkongerna rymliga och fönstren stora. Det som tidigare utgjorde en del av ett industriområde har förvandlats till en liten oas i en förort i Sverige. Linda och hennes bästa kompis Kajsa som sitter på en av bänkarna berättar att de firade midsommar här på gården förra sommaren.

- Vi är som sambos fast vi inte bor ihop. Vi storhandlar en gång i veckan, det är veckans höjdpunkt, säger Kajsa och skrattar.

När Linda var 21 år började hon fundera på det här med att köpa sig en egen lägenhet. Hon ringde runt till olika banker för att höra sig för om ett lånelöfte men fick blankt nej. Inkomsten var för låg trots att kontantinsatsen fanns.

När hon kom i kontakt med oss på Ikano Bostad blev hon rekommenderad att köpa en nyproducerad lägenhet. Väntetiden för att flytta in var ett och ett halvt år vilket innebar att Linda hade gott om tid på sig att spara ihop till resten av kontantinsatsen.

Såg lägenheten växa fram

Linda som är uppvuxen i Huddinge började spana in platsen som skulle komma att bli hennes första hem. Med sig hade hon Kajsa och tillsammans såg de huset succesivt växa fram – från grund till tak. Våning för våning. Balkong för balkong.

– Jag planerade min lägenhet in i minsta detalj så när det var dags att flytta in till slut visste jag exakt hur jag ville ha det, berättar Linda Norlén.

Att bästa kompisen Kajsa också skulle komma till att köpa en lägenhet i huset kom lite som en chock, dock som en positiv sådan.

– Att ha både min familj och min bästa kompis som granne känns väldigt tryggt, menar Linda.

Tillsammans har vännerna utforskat närområdet och konstaterat att det har allt man kan tänka sig. En badsjö fem minuter bort, motionsspår i skogen, ett centrum med ett flertal olika butiker, restauranger, och en pendeltågsstation varifrån de tar sig till stan på bara en kvart.

- Jag får pirr i magen varje gång jag kommer hem och ser mitt eget namn på dörren, säger Kajsa.

Kvadratsmarta lägenheter

Fönstren är stora och släpper in gott om ljus. Väggarna är vitmålade och parkettgolvet blankt. Rummet, som är ganska spartanskt möblerat, känns förvånansvärt rymligt trots sina få kvadratmeter. På ett bord för två står ett fat med bullar uppdukade. I fönstret en odlingslåda med små plantor.

Det råder inga tvivel om att Linda Norléns bostad är så där mysigt hemtrevlig.

- När jag köpte min lägenhet så kändes det helt magiskt att  veta att det här är mitt, att jag kan möblera precis som jag vill. Att jag har lov att skapa mitt eget hem, säger Linda.

Kajsa fyller i.

– Det viktigaste för mig när jag köpte min lägenhet var planlösningen. Jag föll pladask för den. Jag har fått ett helt hem på några ynka kvadrat vilket känns helt otroligt, säger hon.

Vännerna ses flera gånger i veckan, ibland flera gånger om dagen. Det händer att de äter frukost tillsammans, lånar ut varandras balkonger och lagar middagar.

Växt med lägenhetsköpet

Kajsa beskriver det som att de båda växt som personer i samband med att de köpte sin första lägenhet. De har lärt sig saker de inte visste innan, som kan vara nödvändiga att känna till i samband med ett lägenhetsköp, och de har båda lärt sig att hantera diverse verktyg. När de inte gjort jobbet själv har de tagit del av Ikano Bostads snickarhjälp.  

– Det var jätteskönt att få hjälp med att sätta upp tv:n och gardinstången, säger Kajsa.

person på visning i nyproducerad bostad

Att köpa nyproduktion

Hur det går till att köpa en nyproducerad bostad av oss? För att göra det tryggt och enkelt för dig har vi listat det du behöver ha koll på – steg för steg.

En fåtölj och flyttlådor står utanför ett bostadshus

Bostadsrätter till salu

Var vill du bo? Här kan du söka bland alla våra projekt. Hitta ditt drömhem och anmäl ditt intresse.