Så söker du hyresrätt

Alla är välkomna att hyra bostad genom oss. Här kan du läsa om hur du anmäler ditt intresse för en lägenhet och hur vi går tillväga när en lägenhet blir ledig.

Saker att tänka på för dig som vill hyra lägenhet

 • Du ska ha fyllt 18 år.
 • Du får inte ha några betalningsanmärkningar.
 • Du har en stadigvarande inkomst som inte understiger fyra gånger årshyran för den aktuella lägenheten.
 • Vi tar alltid en kreditupplysning på dig.
 • Som regel tar vi referenser från tidigare hyresvärd.

Registrering och intresseanmälan

För att söka en ledig lägenhet hos oss behöver du registrera dig som bostadssökande, där anger du dina personuppgifter, önskemål osv. När du gjort det får du ett användarnamn och lösenord så att du kan logga in på din sida. Nu kan du lämna intresseanmälningar för lediga lägenheter. Du hittar sedan dina intresseanmälningar i din Intressekorg. Var noga med att fylla i alla uppgifter som efterfrågas och fyll i dem korrekt. Saknade uppgifter, eller felaktiga, minskar dina chanser till en bostad hos oss.

Registrera dig som bostadssökande

Logga in minst en gång varannan månad

För att dina intresseanmälningar och önskemål ska finnas kvar hos oss behöver du minst varannan månad logga in på din sida. I annat fall stängs ditt konto och du måste registrera dig som bostadssökande på nytt. Eftersom vi inte har något kösystem behöver du inte vara orolig för tappad kötid.

Bra att veta

 • Lediga lägenheter på vår hemsida

  När vi får in en uppsägning av en lägenhet lägger vi ut den lediga lägenheten på vår webbplats. Hur länge lägenheten ligger kvar varierar. I Stockholm lämnar vi hälften av de uppsagda lägenheterna till Stockholm Stads Bostadsförmedling.

 • Vad händer efter du anmält intresse?

  När du har lagt lägenheten i din intressekorg finns du också med i våra listor över sökande för just den lägenheten. Vi tar kontakt med dig om du är aktuell för visning. Tänk gärna på att endast anmäla ditt intresse för de lägenheter du verkligen kan tänka dig att bo i.

 • Syns inte lägenheten i din intressekorg?

  Om en lägenhet som du har anmält intresse för inte längre syns i din Intressekorg, beror det på att uthyrningsprocessen har påbörjats och att lägenheten tagits bort från hemsidan. Du finns fortfarande med bland de sökande även om den inte längre syns i din intressekorg.

 • Inbjudan till visning

  Vi har inget kösystem utan vi utgår från våra grundkrav när vi väljer ut våra hyresgäster och vi verkar för att hitta hyresgäster för ett långsiktigt boende. Antalet personer som bjuds in till visning varierar från lägenhet till lägenhet. Inbjudan skickas via e-post.

  Om du får en inbjudan till visning är det viktigt att du läser informationen i inbjudan. Om du inte kan komma är vi tacksamma om du meddelar oss detta då vi gärna vill ge den chansen till en annan sökande.

 • Visning av lägenheter

  Formen för lägenhetsvisningar kan variera något. Vanligtvis ordnar vi en så kallad öppen visning, där medarbetare från Ikano Bostad visar bostaden. I vissa fall kan visningen av en bebodd lägenhet skötas av befintlig hyresgäst. Då handlar det ofta om en visning för ett mindre antal inbjudna intressenter. Står lägenheten tom är det alltid våra medarbetare som du träffar.

  Efter visningen är det väldigt viktigt att du lämnar besked om du är fortsatt intresserad eller inte. Om du är intresserad är det bra om du tar fram gällande arbetsgivarintyg och aktuell inkomstuppgift.

 • Vem får lägenheten?

  När alla varit och tittat på lägenheten och återkommit med svar, går vi vidare med de som tackat ja. Vi gör en kreditupplysning, ringer referenser från tidigare hyresvärd samt begär in arbetsgivarintyg som styrker inkomst och anställningsform om det behövs.

  När vi har tagit beslut om vem som får lägenheten, tar vi kontakt via telefon och erbjuder ett förstahandskontrakt. Övriga sökande blir informerade via e-post om att lägenheten hyrts ut till annan sökande.

 • Kontraktsskrivning

  Vi träffar alltid våra blivande hyresgäster för kontraktsskrivning. Vi går igenom kontraktet tillsammans, informerar om inflyttning och svarar på eventuella frågor. Det enda du behöver tänka på inför kontraktsskrivningen är att ha med dig giltig legitimation.